След кризата с чумата по прасетата сега по магазините у нас масово

...
След кризата с чумата по прасетата сега по магазините у нас масово
Коментари Харесай

Фермер: България яде старите запаси на свинско от Европа

След рецесията с чумата по прасетата в този момент по магазините у нас масово се продава надълбоко замразено свинско от запасите на Европа, а търговците го оферират наред с прясното месо. Това твърди Христо Стойков, шеф на свинекомплекса в русенското село Бръшлен, в който 40 000 животни бяха умъртвени поради болестта.

" Заради рисковата болест у нас бяха унищожени над 130 000 свине, чието месо се използваше най-вече за прясна консумация. Сега търговците запълват недостига с импорт, като доста постоянно докарват у нас нискокачествени екарисажни меса ", казва Стойков пред TrafficNews. Сред страните, които съгласно него ще си " разчистят запасите ", са Холандия, Франция и Германия.

" Когато в някоя от тези страни има свръхпроизводство, с цел да не паднат цените пагубно и фермерът Ханс да е предпазен, страната изкупува огромни количества месо, замразява ги надълбоко и ги натрупа. Сега този запас се прочиства с импорт в страни, изумени от африканска чума по свинете като България ", изясни той.

Стойков даде образец - съгласно него в Русе търговците всеобщо не работят с прясно месо.  " Вземат и такова, само че го мешат с надълбоко замразено. Вратът да вземем за пример им излиза на цена от 2 лв., а като го смесят с пресния, го продават на 12 лв.. Търсят бърза облага ", сподели още той. И посъветва - който желае прясно месо, да внимава за цвета - когато то е било дълбоко замразено и по-късно се размразява, цветът избледнява, а месото отделя вода.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР